„O tânără, fericită, împlinită, primește în urma unor investigații medicale diagnosticul implacabil: cancer. Cafeaua de dimineață împreună cu soțul, plimbările cu copilul prin parc, aniversările în familie, cu prietenii- tot ceea ce reprezenta pentru ea micile bucurii de zi cu zi e pus sub semnul întrebării odată cu neputințele aduse de boală. Ajutorul venit prin îngrijirea paliativă și VOLUNTARUL care o sprijină de fiecare dată când are nevoie, o fac să simtă că nu este singură și că încă se poate bucura de fiecare clipă de viață, alături de cei dragi. Pentru că asta fac VOLUNTARII: LUMINEAZĂ VIEȚI!”
Ca voluntar într-un serviciu de îngrijiri paliative poți ajuta persoanele bolnave să se bucure de fiecare clipă de viață.
Forumul coordonatorilor de voluntari
Din rețeaua coordonatorilor de voluntari din paliație fac parte 35 coordonatori care au recrutat in 2015 un numar de 311 lideri de opinie locali (profesori, preoți, pastori, persoane cu o rețea socială mai largă) și 250 de voluntari și comunică prin forumul online de pe www.anip.ro.
La nivel național aproape 180.000 de persoane cu cancer și alte boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă specializată în fiecare an, însă mai puțin de 8% dintre acestea beneficiază de ea la momentul potrivit. În 2014 optsprezece județe din țară nu aveau nici un serviciu de îngrijiri paliative, iar șapte județe nu au nici un medic cu atestat în îngrijiri paliative. Serviciile de îngrijiri paliative existente pot fi mai eficiente cu ajutorul voluntarilor.
ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor care se confruntă cu o boală incurabilă, prin prevenirea și inlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale. (Organizația Mondiala a Sănătății 2002)
Toate aceste resurse au fost create de HOSPICE Casa Speranței prin proiectul „Dezvoltarea la nivel national a programelor de voluntariat in ingrijiri paliative”, derulat în perioada 8 aprilie 2014- 30 aprilie 2016, în parteneriat cu Hospice Emanuel Oradea, Asociația Lunima Bacău și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România (coordonator de proiect: Flavia Hurducas).
imagini din proiect despre proiect
Acest continut nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor proiectului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org .