Ingrijire paliativa de baza prin medicii de familie

Vezi toate clipurile     Modelul de ingrijiri paliative de baza

Bolnavii de cancer pot fi ajutati, imediat dupa diagnosticare chiar de medicul de familie instruit sa asigure pacientilor sai ingrijire paliativa de baza.

 

 

Ingrijirea paliativa poate merge in paralel cu tratamentul curativ. Beneficiile initierii timpurii a acestui tip de ingrijire, imediat dupa diagnosticare, sunt in primul rand ale pacientului dar si ale familiei si tin mai ales de comunicarea si acceptarea diagnosticului, cunosterea bolii si a schimbarilor pe care le aduce, constientizarea faptului ca simptomele pot fi tratate, alegerea in cunostinta de cauza a tratamentelor potrivite, pentru fiecare etapa si manifestare a bolii, cunoasterea drepturilor sociale si a rolului important pe care familia il are in procesul de ingrijire.

HOSPICE Casa Sperantei estimeaza ca un medic de familie are in evidenta, in medie 10 bolnavi cu cancer pe care ii poate ajuta prin ingrijire paliativa de baza, iar costul anual al acestor interventii ar fi de 4.743 lei/an.

Daca toti cei 328 de medici de familie din Romania certificati in paliatie (168 instruiti in acest proiect iar restul cu atestat in paliatie) ar acorda ingrijiri paliative de baza, valoarea totala a acestor interventii ar fi de 1,55 milioane lei, pentru 3.280 pacienti. Daca aceasta suma ar fi decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ar fi necesara o suplimentare cu doar 0,1% a bugetului pentru asistenta medicala primara (raportat la bugetul 2016 pentru asistenta medicala primara: 1.515.724 mii lei, conform Situatiei privind bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate in perioada 1999-2016).

In 5 ani, aproape 60.000 din bolnavii cu cancer din Romania ar putea primi ingrijiri paliative de baza de la medicii lor de familie instruiti sa aplice aceste interventii, ajungandu-se la o suplimentare cu 1,6 % a bugetului pentru asistenta medicala primara.

Instruirea medicilor de familie pentru a putea acorda ingrijiri paliative de baza poate incepe din 2017, sub coordonarea HOSPICE Casa Sperantei, aceste costuri fiind prevazute in bugetul Programului pentru Reformă în Sănătate 2015- 2020 finanțat prin Banca Mondială. 

TRAINING IP BAZA

Medic de familie: curs teoretic (24 h); curs online (20 h); practica clinica (2 zile); experienta clinica. Medic-mentor/formator . Asistent medical: 36 h.Afla mai multe

GHIDUL IP BAZA

Este dedicat medicilor de familie ce vor dori in viitor sa se implice in oferirea ingrijirii paliative de baza. Acest ghid este util si pentru alti medici care au in ingrijire pacienti cu boli cronice progresive cat si pentru rezidenti si studenti, care ar trebui sa-si insuseasca din timpul facultatii notiunile de baza de ingrijiri paliative. Afla mai multe

MEDICI DE FAMILIE IP

In prezent in Romania exista 328 medici de familie care pot acorda ingrijire paliativa de baza pacientilor pe care ii au in ingrijire.Afla mai multe

PALIO RO

Salutam formarea Grupului de Lucru de Oncologie si Ingrijiri Paliative (PaliO-Ro) in cadul Societatii Nationale de Medicina Familiei, din care fac parte medici de familie dedicati, instruiti in cadrul acestui proiect.Afla mai multe

Imagini din proiect     Despre proiect

Toate aceste resurse au fost create de HOSPICE Casa Speranței in cadrul proiectului „Inlaturarea disparitatilor in accesul la servicii de baza de ingrijiri paliative in comunitate: parteneriate pentru identificarea si reducerea barierelor clinice, educationale, legislative si economice”, derulat în perioada 1 mai 2013- 31 iulie 2016, în parteneriat cu Kantosspital St Gallen din Elvetia si Median Research Centre din Romania, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă (buget total: 279.700 CHF, din care 249.868 CHF contributie SRCP). Coordonator de proiect: Conf. Dr. Daniela Mosoiu.

4 logos

Sectiune website co-finantata de Elvetia prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Pentru informații oficiale despre Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizitati: www.swiss-contribution.ro si www.swiss-contribution.admin.ch/romania

Aceast website nu reflecta in mod necesar pozitia Guvernului Elvetiei. Responsabilitatea pentru continutul sau revine in intregime fundatiei HOSPICE Casa Sperantei.