Proiectul „Inlaturarea disparitatilor in accesul la servicii de baza de ingrijiri paliative in comunitate: parteneriate pentru identificarea si reducerea barierelor clinice, educationale, legislative si economice”: prin parteneriat romano-elvetian, au fost identificate barierele intampinate de bolnavii de cancer si familiile lor in accesarea serviciilor de paliatie la nivel de comunitate; a fost elaborat modelul de ingrijire paliativa de baza prin medicii de familie; modelul a fost pilotat in 4 judete; modelul a fost promovat si au fost facute demersuri de advocacy pentru implementarea la nivel national.
Grupul de lucru
Membrii echipei de proiect s-au intalnit de patru ori in Romania si de doua ori in Elvetia, pentru a planifica fiecare etapa a proiectului.
Cercetare: nevoia de ingrijire paliativa, bariere
S-a realizat un studiu calitativ si cantitativ pentru evidentierea barierelor pe care pacientii cu cancer le intampina in accesarea de servicii adecvate in comunitate. Studiul a fost realizat pe bolnavi oncologici din Brasov, Cluj, Iasi si Bucuresti. S-au colectat 77 studii de caz, s-au organizat 10 grupuri focus in cele 4 locatii (99 de participanti), iar datele obtinute au stat la baza intocmirii unui chestionar adresat atat personalului medical cat si publicului larg, la nivel national (71 intrebari, 674 respondenti, 562 raspunsuri valide). Au fost identificate 4 tipuri de bariere in accesul bolnavilor la servicii in comunitate: clinice, educationale, financiare, legislative si de management.
Program de training in ingrijire paliativa de baza pentru medicii de familie
In perioada februarie-iunie 2015 au au fost instruiti 168 de medici de familie din Brasov, Fagaras, Cluj, Iasi, Bucuresti. Tematica: managementul simptomelor, comunicare, luarea decizilor, stare terminala, suportul familiei.
Lobby si advocacy pentru finantarea modelului de la bugetul de sanatate
Bucuresti, 23 noiembrie 2015: Treizeci si opt de medici de familie din Brasov, Bucuresti, Cluj si Iasi, experti in ingrijiri paliative din Elvetia si Marea Britanie, reprezentanti ai Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Bancii Mondiale si Presedenției au fost invitati de HOSPICE Casa Sperantei si Ambasada Elvetiei in Romania sa contribuie la identificarea cailor de integrare a modelului-pilot de ingrijiri paliative de baza in sistemul de sanatate romanesc. Modelul a fost testat timp de sase luni in patru judete-pilot, pe un numar de 138 de pacienti cu cancer de catre 26 de medici de familie.
Bucuresti, 7-8 aprilie 2016: Au participat la masa dialogului, în scopul angajării în implementarea acestui model de îngrijire: Cristian Grasu- Ministerului Sănătății, Brumă Elisabeth- Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Cristina Petcu- Bănca Mondială, Diana Păun- Președenție, Tudor Ciuhodaru- Parlamentul României, Daciana Toma- Societatea Națională a Medicilor de Familie, Gabriela Rusu- Asociatia Medicilor de Familie Jud Brasov, Viorel Olarașu- Colegiului Medicilor Iași, Simion Laurentiu si Vladimir Poroch- Institutele Oncologice din București și Iași, Maria Munteanu si Tatiana Zatic – Universitățile de Medicină din București și Chișinău, Daniel Hinshaw- Universitatea Michigan SUA, Aurelian Muntean- SNSPA, Vasile Barbu, Olga Cridland, Iuliana Ghidu- asociații de pacienți din România, Stela Pînzaru- Ministerul Sănătății Rep. Moldova, Valerian Isac- Asociația Națională de Îngrijiri Paliative Rep. Moldova, Liliana Gherman- Fundația Soros Moldova. Au mai fost invitați reprezentanți ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Ordinului Asistenților Medicali din România, Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, Universității de Medicină Brașov, Iași, Cluj.
Resurse pentru ingrijiri paliative de baza
Comunicat de presa 25 iulie 2016: HOSPICE lansează GHIDUL de îngrijire paliativă de bază și platforma online cu mărturiile pacienților și a primilor medici de familie din România care acordă îngrijire paliativă de bază, medicii care nu se limitează la scrierea unui bilet de trimitere spre oncologie, ci încep o relație mai specială cu pacientul oncologic și cu familia sa pentru a le da acestora șansa să se bucure de fiecare clipă de viață.
Comunicat de presa 14 aprilie 2016: Cu ocazia implinirii celor 24 de ani de existenta in sprijinul pacientilor cu boli cronice progresive si incurabile si al familiilor acestora, HOSPICE Casa Sperantei si-a prezentat proiectele pe care le deruleaza in sprijinul comunitatii.
Comunicat de presa 7/11 aprilie 2016: În zilele de 7-8 aprilie, la invitația HOSPICE Casa Speranței au participat la masa dialogului, la sediul din București al fundației, în scopul angajării în implementarea acestui model de îngrijire: Cristian GrasuMinisterului Sănătății, Brumă Elisabeth- Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Cristina Petcu- Bănca Mondială, Diana Păun- Președenție, Tudor Ciuhodaru- Parlamentul României, Daciana Toma- Societatea Națională a Medicilor de Familie, Gabriela Rusu- Asociatia Medicilor de Familie Jud Brasov, Viorel Olarașu- Colegiului Medicilor Iași, Simion Laurentiu si Vladimir Poroch- Institutele Oncologice din București și Iași, Maria Munteanu si Tatiana Zatic – Universitățile de Medicină din București și Chișinău, Daniel Hinshaw- Universitatea Michigan SUA, Aurelian Muntean- SNSPA, Vasile Barbu, Olga Cridland, Iuliana Ghidu- asociații de pacienți din România, Stela Pînzaru- Ministerul Sănătății Rep. Moldova, Valerian Isac- Asociația Națională de Îngrijiri Paliative Rep. Moldova, Liliana Gherman- Fundația Soros Moldova. Au mai fost invitați reprezentanți ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Ordinului Asistenților Medicali din România, Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, Universității de Medicină Brașov, Iași, Cluj, care nu au putut participa.
Comunicat de presa 23 noiembrie 2015: Au fost invitați să ia cuvântul: Dr.Thomas Stauffer – director al Biroului Contributiei Elvetiene in Romania; Prof. Dr. Florian Strasser- Spitalul Cantonal St Gallen – Elvetia, partener în proiect; Prof.Dr.Dorel Sandesc – Secretar de Stat în Ministerul Sănătății; Dr.Cristian Grasu- Director in cadrul Ministerului Sănătății pentru programului Băncii Mondiale de reforma a sectorului de sanatate. Din partea HOSPICE Casa Speranței, vor prezenta proiectul: Conf.Dr.Daniela Moșoiu- Universitatea „Transilvania” Brașov, Director Dezvoltare Natională și Programe de Educație și coordonator al proiectului; MSc.Mălina Dumitrescu- Director Programe; Laura Iosub- relații publice Educație și Dezvoltare Națională.
Comunicat de presa 19 iunie 2015:
Proiectul „Inlaturarea disparitatilor in accesul la servicii de baza de ingrijiri paliative in comunitate: parteneriate pentru identificarea si reducerea barierelor clinice, educationale, legislative si economice”, derulat de HOSPICE Casa Sperantei in perioada 1 mai 2013- 31 iulie 2016, in parteneriat cu Kantonsspital „St Gallen” din Elveția, a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa (buget total: 279.700 CHF, din care 249.868 CHF contributie SRCP). Coordonator de proiect: Conf. Dr. Daniela Mosoiu.
Sectiune website co-finantata de Elvetia prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Pentru informații oficiale despre Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizitati: www.swiss-contribution.ro si www.swiss-contribution.admin.ch/romania
Aceast website nu reflecta in mod necesar pozitia Guvernului Elvetiei. Responsabilitatea pentru continutul sau revine in intregime fundatiei HOSPICE Casa Sperantei.