Programul Academiei Europene de Ingrijiri Paliative EUPCA se adreseaza profesionistilor cu o implicare activa si de durata in ingrijiri paliative, cu interes real in dezvoltarea acestor servicii la nivel local si national. Pot candida medici, asistenti medicali, asistenti sociali sau orice alt membru al echipei interdisciplinare hospice, cu o experienta de minim 3 ani in ingrijiri paliative. Potentialul academic al candidatului are o pondere importanta in procesul de selectie. Capacitatea de studiu in limba engleza este conditie de baza pentru selectie (CEFR level B2 sau echivalent). Candidatii aplica cu un proiect personal in domeniul ingrijirilor paliative, proiect pe care il vor dezvolta pe parcursul programului de training.
Cursul de Lidership EUPCA este acreditat FIBAA si ofera oportunitati de invatare in domeniul dezvoltarii personale, managementului proiectelor, lucrului in echipa, cercetarii si tehnicilor de advocacy. Participantii dobandesc abilitatile necesare pentru a identifica si aborda provocarile in dezvoltarea ingrijirilor paliative in context european. EUPCA ofera vaste oportunitati de invatare informala prin schimb de experienta cu activisti in ingrijire paliativa avand diferite profesii, din tari cu traditie in paliatie (UK, Polonia, Romania, Germania). Cursul este structurat in 5 saptamani: 4 saptamani teoretice si o saptamana de observare care se desfasoara intr-un centru de ingrijiri paliative ales de candidat. Numarul orelor de studiu, incluzand pregatirea proiectului personal este de 950, pe parcursul unui an si jumatate (septembrie AN1- iunie AN3).
CALENDAR Leadership Course 2019-2021-2022
Saptamana 1 (23 – 27 Septembrie 2019): INTRO (Koln, Germania)
Saptamana 2 (3 – 7 Februarie 2020): RESEARCH METHODS (Londra,UK)
Saptamana 3 (7 – 11 Martie 2022): PERSONAL DEVELOPMENT, PROJECT MANAGEMENT, TEAMWORK (Gdansk, Polonia)
Saptamana 4 (9 – 13 Mai 2022): ADVOCACY (Brasov, Romania)
Scopul acestui modul (4) este de a prezenta conceptul de advocacy, relevanta sa pentru ingrijiri paliative si de a oferi participantilor instrumente pentru a putea sa pledeze eficient pentru dezvoltarea ingrijirii paliative. Pe parcursul modulului participantii se familiarizeaza cu tehnicile de advocacy (influentarea politicilor publice, monitorizarea legislatiei, informarea si educarea factorilor de decizie) si cu ciclul de advocacy si afla despre bune practici in domeniu si cum se realizeaza educatia si sensibilizarea publicului. Prin exercitii participantii experimenteaza etapele din procesul de planificare strategica in advocacy: identificarea problemei, stabilirea scopului si obiectivelor, analiza grupurilor tinta, dezvoltarea mesajului, crearea planului de actiune, monitorizare si evaluare. Participantii dobandesc abilitati precum: analiza politicilor/legislatiei, redactarea de scrisori de pozitie, comunicate de presa, tehnici de persuasiune, realizarea interviului pentru mass-media, pregatirea unei intalniri eficiente cu autoritatile. Lectori: As. Med.Lic. Camelia Ancuta; Prof. Malina Dumitrescu; Laura Iosub; As. Med. Dr. Nicoleta Mitrea; Conf. Dr. Daniela Mosoiu; Andreea Tirea. Organizatori: Raluca Bigiu, Sorina Hasu, Flavia Hurducas.