MEDICI online

online

ACCES PLATFORMA                          INSCRIERE CURSURI 

Medicii care se inscriu la cele patru cursuri online din pachetul de baza beneficiaza de DISCOUNT.
Toggle

Pentru medicii de familie finalizarea celor patru cursuri online din PACHETUL DE BAZA reprezinta primul pas pentru a putea acorda ingrijire paliativa de baza pacientilor oncologici si cu alte boli cronice progresive pe care ii au in ingrijire. 

TESTIMONIALE CURSANTI

„Multumesc! Am accesat fara probleme platforma si mi se pare tutorialul excelent si formatul cursului exceptional de asemenea. Felicitari! Cand o sa mai am intrebari,cu siguranta o sa le adresez, fie in forum, fie pe email. Inca odata mii de multumiri si spor la treaba! Faceti o treaba grozava!” (Estera G, martie 2013)

„Tocmai mi-am încheiat, cu success evaluarea de la finalul cursului ‘Abordarea pacientului cu delir’. Am încercat un profund sentiment de multumire… Categoric am castigat un plus de clarificare pe aceasta problematica! Multumiri celor care au elaborat cursul… si celorlalti din echipa. Nu pot decat sa va asigur ca voi lua in considerare si celelalte oferte de curs.” (Roxana A, noiembrie 2012) 

 

Toate cele zece cursuri online sunt recomandate in primul rand medicilor, studentilor din ani terminali, medicilor rezidenti, psihologilor, profesionistilor care lucreaza in servicii de ingrijire la domiciliu si in servicii de ingrijire a varstnicului. Cursurile sunt in egala masura utile tuturor profesionistilor in sanatate care doresc sa aprofundeze subiecte importante in ingrijirea paliativa, precum: introducere in paliatiemanagementul dureriicomunicarea unui diagnostic de boala gravastarea terminala, simptome digestive si respiratorii.

Realizate de HOSPICE Casa Sperantei in parteneriat cu Facultatea de Medicina a Universitatii “Transilvania” Brasov sunt primele din acest domeniu, lansate in Romania la 17 octombrie 2011. Materialul a fost conceput pe baza curiculei europene In Ingrijiri paliative de catre o echipa de 6 profesionisti cu experienta vasta in ingrijiri paliative. Cursurile deschid noi perspective in abordarea eficienta a pacientilor cu simptome necontrolate, pregatire care nu este inclusa in programa universitara si postuniversitara actuala.

Cele patru cursuri online de ingrijiri paliative din PACHETUL DE BAZA sunt creditate EMC de Colegiul Medicilor din Romania. 

1. Introducere in ingrijirea paliativa: 12 credite EMC
Ingrijirea paliativa a aparut ca o solutie de imbunatațtre a calitatii vietii pacientilor confruntati cu problemele asociate unei boli cronice amenintatoare de viata. Acest curs va va familiariza cu conceptul general de paliatie si caracteristicile acestuia, cu modul de abordare holistica a pacientului si cu notiunile de stabilire a prognosticului la pacientul oncologic. De asemenea cursul abordeaza legislatia la zi legata de serviciile paliative si modul de finanatare al acestora, precum si pasii care trebuie parcursi in vederea infiintarii unui serviciu de ingrijiri paliative.Formator: Malina Dumitrescu (acreditare CMR 2016, 2017)

Acest curs este disponobil si in limba rusa. Онлайн курс

2. Managementul durerii cronice la pacientul oncologic: 18 credite EMC
Durerea este un simptom frecvent intalnit la in practica medicala. Apare la aproximativ 70% din pacientii cu cancer in stadiu avansat si la aproximativ 65%  din pacientii care mor cu boli nononcologice. Astfel ca este foarte important sa ne perfectionam modul de abordare a pacientului cu durere cronica. In acest curs va veti familiariza cu diferitele tipuri de durere cronica, cu evaluarea pacientului si cele mai noi abordari ale managementul durerii. Toate acestea, pornind de la recomandarile din ghidurile internationale pe care le-am adaptat la resursele existente in tara noastra. Formator: Conf. Dr. Daniela Mosoiu (acreditare CMR 2016, 2017)

Acest curs este disponibil si in imba rusa. Онлайн курс

3. Comunicarea unui diagnostic de boala grava: 12 credite EMC
Comunicarea unui diagnostic de boala grava necesita abilitati fundamentale din partea medicilor. Poate reprezenta o provocare, dar si un proces stresant pentru toate partile implicate. Acest curs are ca scop imbunatatirea abilitatilor dumneavoastra de comunicare a vestilor medicale dificile. Veti fi ghidati asupra pasilor pe care ii urmati in fiecare etapa de comunicare, intr-un mod practic si de asemenea veti invata prin exemple, studii de cazuri cum sa depasiti situatii care par dificile. Formator: Dr.Chiris Roxana (acreditare CMR 2016, 2017)

Acest curs este disponibil si in imba rusa. Онлайн курс

4. Starea terminala in ingrijiri paliative: 12 credite EMC
 Acest curs va ajuta sa recunoasteti starea terminala, sa realizati un bun control al simptomelor ce apar la acesti pacienti, sa luati deciziile terapeutice corespunzatoare. Exista un moment in care sunteti pusi in situatia sa discerneti intre mentinerea tratamentelor utile si cele nefolositoare si acest curs va ghideaza cum sa faceti acest lucru. In plus, familia pacientului poate avea nevoie de consiliere pentru a-si intelege rolul de sustinere pe parcursul acestui proces dificil dar si in perioada de doliu. Formator: Dr.Liliana Stanciulescu (acreditare CMR 2016, 2017)

5. Abordarea pacientului cu depresie in ingrijirea paliativa

De multe ori se considera ca este normal ca pacientul cu cancer sa dezvolte depresie la aflarea diagnosticului. Tristetea, demoralizarea, doliul anticipator pot fi reacțti normale de raspuns la criza declansată de aflarea diagnosticului de boala incurabila si poare fi experimentata periodic de fiecare pacient dar trebuie facuta distinctia intre nivelul normal de tristete si depresie. Depresia poate conduce la deteriorarea calitatii vietii, cresterea nivelului durerii prin componenta psihica, cresterea ratei spitalizarii, scaderea compliantei la tratament si epuizarea familiei. Este important sa diagnosticam si sa tratam la timp depresia. Acest curs dezvolta notiuni de baza vizand diagnosticarea depresiei conform criteriilor DSM IV si modul in care gestionam depresia la pacientul cu cancer in stadii avansate. Vom face impreuna studii de cazuri si exercitii menite sa usureze procesul de invatare. Formator: Dr.Liliana Stanciulescu (acreditare CMR 2016)

6. Abordarea pacientului cu insomnie in ingrijirea paliativa

Tulburările de somn sunt foarte frecvente la pacientul cu boala cronica si in special in cancer, fiind considerat un simptom inevitabil in acest context. Din acest motiv insomnia este de multe ori trecută cu vederea. Insomnia insă constituie o sursă importantă de suferinta, ducand la aparitia unor tulburari fizice, accentuand unele simptome dar avad in acelasi timp si implicatii sociale. Cursul structureaza, intr-un mod usor de aplicat practic, criteriile legate de diagnosticarea insomniei conform DSM IV, criteriile de evaluare a acesteia si aplicarea tratamentului corespunzator. Veti invata prin exercitii si studii de cazuri gestionarea problemelor legate de somn. De asemenea veti putea accesa si protocolul clinic de management al insomniei, promovat de ingrijirile paliative. Formator: Dr.Liliana Stanciulescu 

7. Abordarea pacientului cu delir in ingrijirea paliativa

Delirul apare frecvent la pacienții aflati in stadiul terminal al bolii si deterioreaza substantial calitatea vietii pacientului si familiei acestuia. La 75% dintre pacientii cu delir acest simptom este reversibil. Din practica stim insa ca delirul este un simptom dificil de gestionat daca  nu  este recunoscut si corectat prompt. In cadrul acestui curs veti descoperi un mod facil de diagnosticare a delirului conform DSM IV si diferentiere a tipurilor de delir. De asemenea va veti familiariza cu modul de evaluare si management a delirului la pacientii cu cancer in stadii avansate. Formator: Dr.Liliana Stanciulescu 

8. Aspecte etice in practica medicala

Etica medicala, chiar daca nu ofera reguli precise, ajuta medicul sa ia decizia corecta in situatii dificile, cand trebuie sa reflecteze asupra problemelor morale ce apar in practica curenta. Ajuta la structurarea responsabilitatilor etice ale medicului si da o noua valenta dreptului de a lua decizii pentru pacienti, prin transferul acestuia de la medic, la pacient. Cursul  structureaza, intr-un mod usor de aplicat practic, principiile etice medicale prin multiple scenarii si studii de cazuri. Formator: As. Med. Lic. Nicoleta Mitrea 

9. Greata si varsaturile la pacientii cu cancer avansat

Multe boli cronice (oncologice, neurologice, respiratorii, etc) evolueaza ca boli progresiv debilitante, cu o importanta afectare a calitatii vietii pacientului. Indiferent ca vorbim de cancer sau de alte boli progresive non maligne, greata si varsaturile sunt simptome frecvent intalnite. Acest curs va reaminti notiunile de fiziopatologie a gretei si varsaturilor si va prezenta modul in care alegem practic medicatia in functie de cauze si mecanismul de actiune al acesteia. Cursul promoveaza si protocolul recent elaborat pentru managementul gretei si varsaturilor, protocol care dorim sa fie aplicat pe o scara cat mai larg pentru a creste calitatea actului medical. Formator: Dr.Mariana Sporis 

10. Dispneea la pacientii cu cancer avansat

Dispneea este un simptom frecvent si sever la pacientii oncologici, de multe ori greu de controlat. Acest curs vine in sprijinul dumneavoastra sistematizand cauzele dispneei la pacientul aflat in ingrijiri paliative si abordand managementul acestui simptom prin exercitii si studii de cazuri. Scopul cursului este de asemenea de a va familiariza cu administrarea opioidelor in controlul dispneei severe si intelegerea ca opioidele sunt medicamente sigure si eficiente in controlul simptomului, crescand astfel calitatea vietii pacientilor. Dr.Mariana Sporis 


Fiecare cursant isi stabileste intervalul de timp dedicat studiului si pregatirii pentru examenul final.
 
Accesul pe platforma on line permite descarcarea materialului de curs, protocoalelor clinice, articole, brosuri.
 
Comunicarea online intre cursanti dar si cu lectorii si cu experti in paliatie cu care se pot discuta si aspecte clinice concrete din practica de zi cu zi.
 
Este eliberata tuturor celor care au obtinut cel putin punctajul minim la testul grila.
 
 

BURSE SPONSORIZATE: INVATA ABORDAREA PALIATIVA!
 Fii eligibil pentru viitorul program national de ingrijiri paliative!
HOSPICE Casa Sperantei incurajează educatia medicilor de familie si de orice specialitate din Romania pentru a dobandi cunostintele de baza care sa-i abiliteze in abordarea paliativa* a bolnavilor incurabili pe care ii au in ingrijire.
Numai in acest fel putem construi un sistem de sanatate in care sa-si gasesca alinare si bolnavii incurabili, chiar daca in zona in care locuiesc nu au acces gratuit la servicii specializate de ingrijiri paliative**.
In Romania nevoia estimata de ingrijiri paliative pentru aproape 150.000 de bolnavi incurabili oncologici si nononcologici este acoperita in proportie de doar 5,4%.
Prin educatie online medicii din comunitatile locale vor putea ajuta eficient acesti pacienti, care de cele mai multe ori sunt lasati in ingrijirea familiei, dupa ce in spital primesc verdictul implacabil: „nu se mai poate face nimic”. Educatia de baza in ingrijire paliativa invata medicii ca „intotdeuna se mai poate face ceva”.
Vizam in primul rand cele 17 judete in care Catalogul serviciilor de ingrijiri paliative din Romania 2012 nu mentioneaza furnizori de servicii de paliatie.

Harta 17 judete cu medici pentru abordare paliativa

Invitam companiile sa sprijine cu burse sponsorizate medicii care doresc sa se pregateasca pentru a putea intelege si trata mai bine pacientii cu boli cronice progresive si incurabile. Cele doua variante de burse sponsorizate pe care le propunem sunt:

  • acces la 4 cursuri online de ingrijiri paliative pe durata a 4 luni consecutive (54 credite EMC CMR) 
  • acces la 4 cursuri online de ingrijiri paliative pe durata a 4 luni consecutive plus stagiu de 2 zile de orientare in serviciile clinice la HOSPICE Casa Speraniei Brasov (64 credite EMC CMR)

Companiile interesate sa devina parteneri in acest program pot solicita informatii suplimentare la flavia.hurducas@hospice.ro. Medicii care doresc sa se inscrie pe lista de asteptare a unei burse sponsorizate vor trimite la aceeasi adresa de email o scrisoare de intentie din care sa reiasa interesul pe termen lung si angajamentul de a finaliza 4 cursuri online in 4 luni consecutive.
Toggle

Medicii care vor absolvi cele 4 cursuri online din pachetul de baza vor beneficia de:

Strategia Nationala si Programul National de Ingrijiri Paliative propun dezvoltarea serviciilor de ingrijiri paliative pe 3 niveluri:
Nivel 1.Suport  pentru autoangrijire (prin www.infopaliatie.ro, cursuri pentru pacienti si apartinatori, materiale informative, helpline).
*Nivel 2. Abordarea paliativa (prin medicii de familie cu educatie in paliatie; pentru pacienti cu boala cronica progresiva, cu nevoi relativ simple, cu rare comorbiditati si care se afla intr-o stare stabila).
**Nivel 3.a. Ingrijire paliativa specializata (prin servicii de ingrijiri paliative; pentru pacienti cu nevoi fizice si emotionale complexe, simptome dificil de tratat, patologie multipla).
Nivel 3.b. Suport pentru dezvoltare, educatie si cercetare (prin Centrul de Excelenta HOSPICE Casa Sperantei www.studiipaliative.ro si parteneri; pentru sprijinul serviciilor existente, dezvoltarea de noi servicii, educatie pentru membrii echipei multidisciplinare si cercetare in ingrijire paliativa).

Obs. Pachetul de 4 cursuri online nu este suficient pentru a demara un nou serviciu in paliație (Nivel 3a), ci pentru a face abordare paliativă (Nivel 2).

Ingrijirea paliativa este ingrijirea menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor si familiilor acestora, atunci cand se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul durerii si al altor probleme de natura fizica, sociala, psiho-emotionala si spirituala.