Formulare utile in servicii de paliatie

BPI: Scurt inventar al durerii (Brief Pain Inventory) este un chestionar validat, larg ulilizat, pentru evaluarea intensitatii durerii si a impactului acesteia asupra activitatilor curente: dispozitie, mers, activitatea cotidiana, relaţiile cu altii, somn, placerea de a trai.

Pacientul indica pe un desen locul (locurile) dureroase. Detaliaza, utilizand scala numerica de la 0 la 10, intensitatea durerii lui in ultimile 24 de ore: 1) cat a fost intensitatea maxima, 2) cat a fost intensitatea minima,  3) in medie/24 ore si 4) in momentul discutiei. De asemenea, pacientul apreciaza si gradul de raspuns la tratamentul antialgic administrat.

ECOG: Statusul de performanta (Est Cooperative Oncology Group Status Scale) este folosit de medici si cercetatori pentru a evalua modul in care boala pacientului progreseaza, ii afecteaza activitatile cotidiene si pentru a determina tratamentul si prognosticul corect.

Este notat de la 0 la 4, unde 0 inseamna complet activ, iar 4 imobilizat complet la pat, incapabil de a se ingriji singur.

ESAS: Sistemul de evaluare simptomatica Edmonton este proiectat pentru a ajuta la evaluarea a noua simptome frecvente la pacientii cu cancer: durere, oboseala, greata, depresie, anxietate, somnolenta, pofta de mancare, bunastare si dificultati in respiratie. Intensitatea fiecarui simptom la momentul evaluarii este numerotat de la 0 la 10 pe o scara numerica, unde 0 inseamna absenta acelui simptom, iar 10 intensitatea cea mai mare. Pacientul si familia ar trebui sa fie instruiti cum sa completeze scara numerica. Aceasta este opinia pacientului asupra intensitatii simptomelor, care este standard „de aur” pentru evaluarea respectivului simptom.

ESAS este intotdeauna facut pe scara numerica , urmand ca rezultatele sa fie mai tarziu tansferate in graficul ESAS, care contine, de asemenea spatiu pentru a adăuga Mini Mental Status al pacientului .

Scorul WATERLOW permite evaluarea riscului de apartitie a escarelor la pacientii cu anumiti factori de risc (lipsa mobilitate, greutate pentru inalţime, continenta, interventie chirurgicala majora sau traumatism etc). Scorul  Waterlow este, de departe, sistemul cel mai frecvent utilizat si de asemenea, cel mai usor de inţeles si utilizat de catre asistentele medicale care se ocupa direct de pacient.