„Inlaturarea disparitatilor in accesul la servicii de baza de ingrijiri paliative in comunitate: parteneriate pentru identificarea si reducerea barierelor clinice, educationale, legislative si economice” (Overcoming disparities on access to quality basic palliative care in the community: Partnerships to identify and improve clinical, educational, legal and economical barriers) este un proiect-pilot in derulare, in judetele Brasov, Iasi, Cluj si in Bucuresti, care propune si testeaza un model de ABORDARE PALIATIVA la bolnavii oncologici, care sa poata fi ulterior adoptat si aplicat de medicii de familie din Romania, avand drept scop final reducerea barierelor si facilitarea accesul bolnavilor de cancer la ingrijiri paliative.

Proiectul a fost prezentat

Proiectul a fost prezentat pentru prima data in 2013, la Brasov, in conferinta de presa de lansare in mai iar in octombrie in cadrul celei de-a XIV-a Conferinte Nationale de Ingrijiri PaliativeIn iunie 2014 in cadrul celui de-al VIII-lea Congres Mondial de Cercetare al Asociatiei Europene de Ingrijiri Paliative (EAPC), de la Lleida din Spania, in fata celor 1050 de participanti din 55 de tari de pe toate continentele.

3 foto strategie ip

In octombrie 2014, la cea de a XV-a Conferinta Nationala de Ingrijri Paliative, de la Timisoara, cei 170 de participanti- reprezentanti ai comunitatii de specialisti din domeniul medical, au aflat despre primele rezultate si despre urmatoarele etape ale proiectului. Saptamanalul „Viata Medicala” nr. 46 din 14 noiembrie 2014 a publicat articolul dedicat “Ingrijiri paliative prin medicii de familie” iar in relatarea despre conferinta nationala din octombrie („Ingrijirile paliative, intre teorie si practica„, VM nr. 2 din 9 ianuarie 2015), a fost mentionat si acest proiect. Proiectul a suscitat interesul comunitatii in Fagaras unde a fost prezentat in conferinta de presa in februarie 2015 (Nova TV Fagaras, 17 febr 2015- min 7:35). Proiectul a fost prezentat in cadrul intalnirii European Society for Medical Oncology (ESMO) „Research in Medical Oncology and Palliative Care din 17-18 aprilie 2015, de la Bucuresti. La cel de-al XIV-lea Congres Mondial al Asociatiei Europene de Ingrijiri Paliative (EAPC), din 8-10 mai 2015, de la Copenhaga, Danemarca, echipa de proiect a prezentat rezultatele prin doua postere: 

Blogerul roman Victor Kapra a prezentat proiectul in mai 2015 intr-un editorial intitulat „Despre terapia durerii și a cruzimii„.

Conferinta de presa din 19 iunie 2015 de la Brasov a fost organizata cu ocazia intalnirii de implementare si monitorizare a interventiilor de ingrijire paliativa de baza, de catre 26 de medici de familie din proiect.

4 foto conf presa

In toamna 2015 proiectul a fost vizibil la Tg. Mures, in cadrul Conferintei Nationale de Ingrijiri Paliative editia a XVI-a si la evenimentului Stories of Renewal, de la Bucuresti. Medical Forum  de la Craiova si Brasov au gazduit prezentarea acestui proiect de interes pentru medicii de familie din Romania.

Conferinta de presa din 23 noiembrie 2015 de la Bucuresti a fost organizata cu sprijinul Ambasadei Elvetiei in Romania si a adus inca o data vizibilitate proiectului la nivel national.(media report)

Conferinta de presa din 7 aprilie 2016 de la Bucuresti.

Cercetare: nevoia de servicii de ingrijiri paliative

3 foto focus grup

In cadrul primei etape de cercetare s-a realizat un studiu calitativ si cantitativ pentru evidentierea cat mai obiectiva a disparitatilor/barierelor pe care pacientii cu cancer le intampina in accesarea de servicii adecvate in comunitate. Studiul a fost realizat pe bolnavi oncologici din Brasov, Cluj, Iasi si Bucuresti. S-au colectat 77 studii de caz, s-au organizat 10 grupuri focus in cele 4 locatii (99 de participanti), iar datele obtinute au stat la baza intocmirii unui chestionar adresat atat personalului medical cat si publicului larg, la nivel national (71 intrebari, 674 respondenti, 562 raspunsuri valide). Au fost identificate 4 tipuri de bariere in accesul bolnavilor la servicii in comunitate: clinice, educationale, financiare, legislative si de management.

stire Centrul Studii mai 2013

MixTV Brasov, 24 mai 2013 (min 4:43)

Program de training in abordare paliativa pentru medicii de familie

3 foto MF

 

Tinand cont de barierele identificate, s-a elaborat model teoretic de implementare a abordarii paliative prin medicii de familie si un set de interventii practice de ingrijiri paliative de baza/abordare paliativa, ce vor fi testate de medicii de familie, dupa de vor beneficia de instruire adecvata.

In perioada februarie-iunie 2015 se deruleaza la Brasov, Fagaras, Cluj, Iasi, Bucuresti programul de training in abordare paliativa pentru medicii de familie – cei care reprezinta o veriga cheie in navigarea pacientului prin sistemul de sanatate si in implementarea abordarii paliative. Tematica abordata acopera cele 5 domenii esentiale in abordarea paliativa: managementul simptomelor, comunicare, luarea decizilor, stare terminala, suportul familiei. Obiectivele programului:

  • Familiarizarea medicilor de familie cu noul model de abordare paliativa in comunitate pentru asigurarea nevoilor de ingrijire pentru pacientii cu cancer;
  • Cunoasterea interventiilor cheie in abordarea paliativa care pot fi aplicate pentru pacientii cu cancer cu nevoi paliative din comunitate;
  • Deprinderea de abilitati  de comunicare si interrelationare evidentiate prin eficienta schimbului informational, suportului emotional,  muncii in echipa, procesul  de luare a deciziilor si parteneriatul cu pacientii, familiile acestora si alti profesionisti;
  • Constientizarea contextului socio medical, utilizarea cost eficienta a resurselor, implicare activa in indeplinirea rolului profesional si a sarcinilor mana­geriale impuse de anumite roluri profesionale.

reportaj Fagaras

FagarasTV, 17 febr 2015 

Lobby si advocacy pentru adoptarea legislativa si decontarea prin CNAS a setului de interventii de abordare paliativa

Sustinerea capacitatii actorilor cu putere de decizie din sistemul de sanatate in scopul producerii unor ajustări legislative care sa contribuie la reducerea disparitatilor in sistemul romanesc de sananate

23 noiembrie 2015, Bucuresti

„Integrarea in strategia natională de sanatate a ingrijirii paliative poate incepe cu integrarea abordarii paliative, ceea ce ar inseamna o viata de calitate pentru bolnavii care suferă de boli cronice progresive si incurabile si, deloc de neglijat in conditiile economice actuale, ar inseamna economii la bugetul de stat si eficientizarea cheltuielilor.” Conf. Dr. Daniela Moșoiu,Universitatea „Transilvania” Brasov, Facultatea de Medicina, Director Dezvoltare Nationala si Programe de Educatie HOSPICE Casa Speranței.

Treizeci si opt de  medici de familie din Brasov, Bucuresti, Cluj si Iasi, experti in ingrijiri paliative din Elvetia si Marea Britanie, reprezentanti ai Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Bancii Mondiale si Presedenției au fost invitati la Bucuresti, in data de 23 noiembrie 2015 de HOSPICE Casa Sperantei si Ambasada Elvetiei in Romania sa contribuie la identificarea cailor de integrare a modelului-pilot de ingrijiri paliative de baza in sistemul de sanatate romanesc

Modelul de îngrijiri paliative de baza urmareste sa ofere calitate vietii bolnavilor de cancer in comunitate; modelul este propus echipa romano-elvetiana de specialisti si a fost testat timp de sase luni in patru judete-pilot, pe un numar de 138 de pacienti cu cancer de catre 26 de medici de familie. 

7- 8 aprilie 2016, Bucuresti

4 foto_7apr2016

În zilele de 7-8 aprilie, la invitația HOSPICE Casa Speranței au participat la masa dialogului, la sediul din București al fundației, în scopul angajării în implementarea acestui model de îngrijire: Cristian Grasu- Ministerului Sănătății, Brumă Elisabeth- Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Cristina Petcu- Bănca Mondială, Diana Păun- Președenție, Tudor Ciuhodaru- Parlamentul României, Daciana Toma- Societatea Națională a Medicilor de Familie, Gabriela Rusu- Asociatia Medicilor de Familie Jud Brasov, Viorel Olarașu- Colegiului Medicilor Iași, Simion Laurentiu si Vladimir Poroch- Institutele Oncologice din București și Iași, Maria Munteanu si Tatiana Zatic – Universitățile de Medicină din București și Chișinău, Daniel Hinshaw- Universitatea Michigan SUA, Aurelian Muntean- SNSPA, Vasile Barbu, Olga Cridland, Iuliana Ghidu- asociații de pacienți din România, Stela Pînzaru- Ministerul Sănătății Rep. Moldova, Valerian Isac- Asociația Națională de Îngrijiri Paliative Rep. Moldova, Liliana Gherman- Fundația Soros Moldova. Au mai fost invitați reprezentanți ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Ordinului Asistenților Medicali din România, Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, Universității de Medicină Brașov, Iași, Cluj, care nu au putut participa.

COMUNICAT DE PRESA INFOGRAFIC 297x840mm INFOGRAFIC 4xA4

Resurse pentru dezvoltarea abordarii paliative prin medicii de familie la nivel national

IMAGINI DIN PROIECT

Proiect derulat in parteneriat cu Spitalul Saint Gallen Elvetia si Fundatia Median Research Centre Romania si co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Durata proiectului: 1 mai 2013- 30 aprilie 2016

Buget total: 279.700 CHF (din care 249.868 CHF contributie SRCP)

Coordonator de proiect: Conf. Dr. Daniela Mosoiu

Calendar: 

an 1: mai 2013-aprilie 2014  an 2: mai 2014-aprilie 2015  an 3: mai 2015-aprilie 2016

 

 

4 logos

Sectiune website co-finantata de Elvetia prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Pentru informații oficiale despre Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizitati: www.swiss-contribution.ro si www.swiss-contribution.admin.ch/romania

Aceast website nu reflecta in mod necesar pozitia Guvernului Elvetiei. Responsabilitatea pentru continutul sau revine in intregime fundatiei HOSPICE Casa Sperantei.