Istoric

Istoric activitate 1997-2011 


RAPORT 2012 EDUCATIE | RESURSE | DEZVOLTARE 

EDUCATIE

Pe parcursul anului 2012 HOSPICE Casa Sperantei a organizat prin Centrul de Studii pentru Medicina Paliativa 70 de evenimente educationale nationale si internationale pentru profesionistii din domeniul ingrijirilor paliative, in cadrul carora au fost instruiti 592 medici, 658 asistenti medicali, 8 psihologi, 20 asistenti sociali, 86 alte profesii, dupa cum urmeaza:

  • 67 de medici, din cei 75 inscrisi la programul de atestat in ingrijiri paliative in noiembrie 2010, au obtinut competenta in ingrijiri paliative, promovand examenul din sesiunile mai, respectiv septembrie 2012.
  • Alti 105 medici au inceput programul pentru obtinerea atestatului in ingrijiri paliative in octombrie 2012 – 2 grupe la Bucuresti, 2 la Iasi, o grupa in Brasov, una la Oradea si una la Cluj.
  • In 2012 a absolvit prima promotie a programul masteral  “Managementul si strategiile ingrijirilor paliative”  organizat de Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii „Transilvania” Brasov, în colaborare cu Fundatia HOSPICE Casa Sperantei si Universitatea din Michigan, SUA. Alti 24 de studenti sunt inscrisi in anul II si 23 in anul I la acest master.
  • Au fost elaborate 8 cursuri on-line, realizate de HOSPICE Casa Sperantei in parteneriat cu Facultatea de Medicina a Universitatii “Transilvania” Brasov, fiind creditate de Colegiul Medicilor din Romania; cursul on-line de management al durerii a fost tradus si in lima rusa. 145 medici au urmat cursurile on-line pe parcursul anului 2012. 
  • Pentru asistenti medicali au fost organizate  19 cursuri (introductive si avansate de ingrijiri paliative, cursuri de pediatrie, management al simptomelor si de ingrijire a stomelor si fistulelor) in 7 locatii diferite – Brasov, Bucuresti, Iasi, Targoviste, Slobozia, Tg. Secuiesc, Timisoara. Pe langa instruirea teoretica, s-au organizat si module (saptamani) de practica clinica pentru asistentii medicali care lucreaza in diferite servicii de ingrijire paliativa din tara.
  • 3 cursuri organizationale au fost organizatela Centrul de Studii pentru Medicina Paliativa, pentru a veni in sprijinul serviciilor de ingrijiri paliative din tara, concepute pentru manageri sau alte persoane implicate sau interesate de organizarea si asigurarea functionarii serviciilor de ingrijiri paliative; primul curs a avut ca tema infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de ingrijire paliative, iar cel de-al doilea finantarea acestora.
  • Cu ocazia celebrarii a 20 de ani de ani de ingrijiri paliative si 15 ani de educatie, HOSPICE Casa Sperantei a organizat in perioada 29-30 iunie 2012 in Poiana Brasov un atelier intenational cu tema “Competencies for Doctors and Nurses Working in Specialized Palliative Care Services”, la care au participat 35 de personae din 9 tari (Albania, Georgia, Germania, Grecia, Polonia, Republica Moldova, Romania, UK si USA).
  • Academia Europeana de Ingrijiri Paliative (European Academy in Palliative Care) este un proiect initiat si sustinut de fundatia germana Robert Bosch Stiftung,  prin care se asigura acces subventionat la instruire de inalta calitate in ingrijire paliativa, oferita de experti de renume international din sanatate, stiinte sociale si mediul academic. Cei patru parteneri – University Hospital of Cologne (Germania), Universitas Nicolai Copernici Torun (Polonia), King’s College London (UK) si HOSPICE Casa Sperantei (Romania) au dezvoltat o curricula de curs care sa ofere calificare de excelenta in ingrijire paliativa pentru viitori lideri in Ingrijire Paliativa din Europa.In vederea pregatorii acestui curs, au fost organizate mai multe intalniri, din care una la Brasov, in perioada 30 iunie-2 iulie 2012.
  • In perioada 6-8 septembrie 2012 Fundatia HOSPICE Casa Sperantei in colaborare cu Asociatia Nationala de Ingrijire Paliativa a organizat la Iasi a XIII-a conferinta natioana de ingrijiri paliative,,Ingrijirea paliativa în spital si comunitate”. Scopul conferintei a fost de a promova conceptul de îngrijire paliativă în rândul profesioniștilor și autorităților dar și de a facilita schimbul de experienţă între furnizorii de servicii din domeniul paliaţiei din întreaga ţară. La acest eveniment au participat 132 de profesionisti din domeniul ingrijirlor paliative – 82 de medici, 3 psihologi, 34 asistenti medicali, 6 asistenti sociali, 7 alte profesii. Conferinta s-a bucurat de o intensa mediatizare, datorita prezentarii Programului National de Ingrijire Paliativa si a prezentei consilierului ministrului sanatatii.
  • In 2012 HOSPICE Casa Sperantei a organizat primul curs de 4 saptamani “Training of Trainers in Palliative Care” cu predare in limba rusa. La acest prim program au participat 8 profesionisti din Kirghizstan. La sfarsitul celor 4 saptamani, fiecare participat a sustinut examenul de formator, in urma caruia au primit diploma.
  • Un alt program organizat pentru profesionistii din regiune in 2012 este cursul de ingrijiri paliative de doua saptamani, cu predare in limba rusa, desfasurat in luna iunie 2012 la care au participat 7 persoane din Kazakstan si 3 din Republica Moldova.
  • O saptamana de instruire teoretica a fost organizata in luna decembrie pentru 3 medici pediatri din Georgia si o saptamana de practica clinica pentru echipa de ingrijiri paliative de la BeLHospice Serbia
  • La solicitarea Fundatiei Soros din Tadjikistan, in luna noiembrie a fost organizat un schimb de experienta la care au participat autoritati din aceasta tara.
  • Pe parcursul anului 2012 lectorii nostri s-au deplasat in regiune pentru a sustine cursuri ELNEC in Republica Moldova, Armenia, Kazakstan si Austria sau pentru a sustine istruire teoretica si practica in ingrijire paliativa pentru echipele pilot din Armenia sau pentru echipa de ingrijire paliativa din Grecia.

DEZVOLTARE NATIONALA

O componenta importanta a activitatii organizatiei in 2012 a fost definitivarea Strategiei nationale pentru dezvoltarea ingrijirilor paliative in Romania si concretizarea ei intr-un program national de ingrijiri paliative, prezentat Ministerului Sanatatii in luna august 2012. Scopul Programului este crearea cadrului general care sa asigure dezvoltarea coordonata si accelerata a serviciilor de ingrijiri paliative, in vederea imbunatirii calitatii vietii bolnavilor cu boli cronice progresive sau incurabile si a familiior acestora. Ministerul Sanatatii este deschis catre colaborare in acest sens cu Hospice Casa Sperantei, urmind a fi semnat un protocol de colaborare in acest sens intre cele doua parti.

In 8 august 2012 a fost prezentat la Ministerul Sanatatii proiectul de Program national de ingrijire paliativa, elaborat cu implicarea reprezentantilor furnzorilor de ingrijiri paliative din tara si impreuna cu experti consultanti de la NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence, din Marea Britanie). Proiectul a fost promovat apoi in cadrul Conferintei Nationale de Ingrijire Paliativa, care a avut loc la Iasi in 6-8 septembrie, in revista “Viata Medicala”, la studentii inscrisi la masterul in ingrijiri paliative, cursantilor inscrisi la atestat etc.

Misiunea permanenta de promovare a ingrijirilor paliative s-a concretizat in anul 2012 si prin urmatoarele activitati:

  • Informare permanenta a furnizorilor de IP si specialistilor in legatura cu actualitatile din domeniu si oportunitatile de dezvoltare, prin “Alerta Studii Paliative”, 29 de alerte trimise la 3600 adrese
  • Actualizarea site-urilor urilor www.hospice.ro și www.studiipaliative.ro si al mediilor de socializare online
  • Mediatizarea Programului national de IP cu ocazia Conferintei Nationale a ANIP (Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative) si prin conferinta de presa
  • Informari privind legislatia referitoare la IP cu prilejul cursurilor, intilnirilor Coalitiei Nationale de Ingrijiri Paliative, etc.
  • Suport organizational pentru alte servicii de IP: consultanta (legislatie, manuale de politici si proceduri, protocoale clinice etc.) pentru infiintarea de servicii, suport logistic si pregatirea resurselor umane pentru infiintarea de noi servicii de ingrijiri paliative in tara: Hospice Sf.Nectarie Bucuresti, Hospice Sf.Nectarie Cluj,  Spit.Jud. Alba – Sectia de Oncologie si Ingrijiri Paliative, si a sprijinit initiative locale de dezvoltare a unor servicii noi la Drobeta Tr. Severin (MH), Bisericani (NT), Cernavoda (CT)