Mentinerea si extinderea integrarii asistentei juridice in serviciile de ingrijiri paliative din Romania

Proiectul urmareste mentinerea modelului de suport legal pentru pacienti, creat si pilotat la Brasov de HOSPICE Casa Sperantei in 2015 si extinderea modelului la HOSPICE Bucuresti dar si in judetele Bacau si Bihor, prin partenerii de proiect Asociatia Lumina-Bacau si Hospice Emanuel- Oradea. Continuarea proiectului initial a fost justificata de manifestarea unei nevoi permanente de asistenta juridica pentru pacienti si apartinatori datorita: birocratiei care ingreuneaza obtinerea drepturilor legale, ajustarii incorecte a normelor legale, comunicarii deficitare si interesului redus pentru imbunatatirea acesteia, din partea institutiilor abilitate.

Pe de alta parte experienta castigata de asistentii sociali HOSPICE in proiectul initial i-a facut pe acestia sa fie mai increzatori in sprijinirea pacientilor pentru obtinerea drepturilor legale care sa le usureze viata complicata de aparitia bolii. Colaborarea cu avocatul s-a dovedit nu doar valoroasa dar si necesara in rezolvarea acestor demersuri. Pacientii asistati in proiectul initial au concluzionat ca ingrijirea paliativa ar trebui sa includa si asistenta juridica pe langa cea medicala, sociala, psihologica si spirituala pentru ca ei sa se poata bucura de viata.

5 cazuri rezolvate Colaborarea asistent social- avocat/jurist Schema de procedura

Certificat handicap copii Certificat handicap adulti Pensie boala

Imbunatatirea pregatirii asistentilor sociali din serviciile de ingrijiri paliative in domeniul legal si al drepturilor pacientilor

  • Intalniri pacienti-asistenti sociali-avocati (8)
  • Consultanta juridica asigurata de avocat
  • Design, editare si diseminare materiale dedicate asistentilor sociali din servicii de ingrijiri paliative si pacientilor 

Extinderea suportului si reprezentarii legale

  • Creare protocol de colaborare intre serviciile de ingrijiri paliative si barourile judetene
  • Crearea unei retele de avocati care sa ofere consultanta pro-bono serviciilor de paliatie din Oradea, Bacau si Bucuresti 

Extinderea modelului de asistenta juridica in serviciile de paliatie

  • Intalniri in vederea replicarii modelului Brasov de asistenta juridica in serviciile partenere de ingrijiri paliative din Oradea, Bacau, Bucuresti (3)
  • Mentorat pentru membrii retelei de avocati pro-bono din Oradea, Bacau si Bucuresti  
  • Intalnirea retelei de avocati pro-bono, la Brasov 

Gasitea unor modele sustenabile de asistenta juridica in serviciile de paliatie din Romania

  • Cercetarea modelelor de asistenta juridica in serviciile de paliatie functionale la nivel mondial in vederea documentarii unei propuneri adresate CNAS si MS.
  • Participarea la conferinte internationale in vederea prezentarii proiectului si a modelului de asistenta juridica

FORUM infopaliatie GRUP FACEBOOK infopaliatie BROSURI infopaliatie

Proiectul a fost prezentat la a 19-a Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative, din 18-20 octombrie 2018, de la Poiana Brasov (vezi cartea conferintei- pag 68), in NewsBV din 30 aprilie 2019 (vezi articol) si la al 16-lea Congres Mondial al Asociatiei Europene de Ingrijiri Paliative EAPC, 23-25 mai 2019, Berlin, Germania (vezi poster). 

Proiectul „Maintain and Expand the Integration of Legal Services into Palliative Care in Romania” este co-finantat printr-un grant din partea Open Society Foundation- The Public Health Program.

Valoarea finantarii: 95.000 USD

Perioada de derulare a proiectului: 1 iulie 2017- 31 decembrie 2019

Coordonator proiect: As. Soc. Alexandra Simion, alexandra.simion@hospice.ro