- C. – majorare pensie de intretinere.
Reprezentantul legal (mama) al pacientului minor V.R, suferind de boala neurologica, a cerut majorarea pensiei de întreţinere, la care fusese obligat prin sentinta judecatoreasca tatal minorului, pensie care nu fusese majorata din 2005. Instanta a dispus majorarea pensiei de întreţinere de la data introducerii actiunii si pana la majoratul minorului. Tatal minorului a refuzat sa plateasca pensia majorata, motiv pentru care a fost executat silit si s-a recuperat suma. Durata procesului-8 luni.
- S – contestatie grad de handicap.
Minorul T.S. a fost incadrat de catre Comisia pentru Protectia Copilului, judetul Covasna, in grad de handicap accentuat desi starea de sanatatate indica incadrarea in grad de handicap grav cu insotitor. Prin actiunea in instanta s-a cerut anularea Hotararii Comisiei Pentru Protectia Copilului, Covasna privind incadrarea in grad de handicap accentuat si obligarea acesteia sa emita un certificat de incadrare in gradul de handicap grav cu insotitor. Instanta de judecata a admis cererea de chemare in judecata si a obligat comisia sa emita un certificat de incadrare in grad de handicap grav. Drepturile persoanei s-au acordat retroactiv. Durata procesului-2 ani.
- M- recunoastere grupa de munca la pensionare anticipata.
Pacienta M.M, cu boala oncologica a cerut pensionarea anticipata. In urma depunerii dosarului de pensie, Casa Judeteana de Pensii a refuzat sa ia in calculul pensiei grupa II-a de munca de care inscrisa in carnetul de munca. Pacienta a contestat decizia de pensionare la instanta de judecata. In urma judecarii procesului, instanta de judecata a admis contestaţia formulată de pacienta si a obligat Casa Judeţeană de Pensii Braşov la emiterea unei decizii de pensionare anticipată prin valorificarea perioadei prestată în grupa II de muncă. Durata procesului-6 luni.
- S – program de vizitare minori
Pacientul minor N.S., in evidenta cu boala neurologica, provine dintr-o familie divortata si fiind incredintat spre crestere si educare mamei nu a putut lua legatura cu tatal acestuia deoarece mama nu a respectat programul de vizita stabilit de catre instanta si l-a impiedicat sa mearga la domiciliul tatalui. Prin cererea de chemare in judecata depusa la judecatorie, tatal pacientului a cerut extinderea programului de vizitare si obligarea mamei sa ii permita sa aiba legaturi stranse cu acesta. Instanta de judecata a admis actiunea si a dispus ca reclamantul (tatal) sa aiba legaturi personale cu minorul avand un program extins si a putut lua minorul la domiciliul acestuia. Durata procesului- 8 luni.
- V – Ordin de protectie
Pacienta P.V suferind de boala oncologica, cu certificat de handicap gradul grav asistata personal de fiica acesteia a suferit mai multe violente din partea sotului care devenea agresiv pe fondul consumului de alcool. Dupa mai multe interventii ale politiei a depus cerere de emitere a unui ordin de protectie. In urma judecarii cererii a fost admisa cererea de emitere a ordinului de protecţie şi în consecinţă s-a dispus evacuarea temporară a sotului din locuinta pe o perioadă de 6 luni si i s-a impus sa pastreze o distanta de 20 m. fata de pacienta. I s-a interzis orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, si participarea la sedinte de consiliere psihologica. Durata procesului-3 zile.