Dezvoltarea si pilotarea unui curriculum integrat de ingrijiri paliative pentru rezidentiatul in oncologie medicala ONCOPALL

Proiectul se concentreaza pe dezvoltarea si implementarea la nivel national a unei curicule de ingrijire paliativa, pornind de la recomandarile Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO) si ale Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO)- „Recommendations for a Global Curriculum in Medical Oncology 2016”. 

Nevoia de educatie in ingrijire paliativa a specialistilor oncologi

Proiectul va raspunde nevoii identificate de profesionistii romani din paliatie, aceea de a crea pentru medicii oncologi un cadru de invatare teoretica si practica a notiunilor de baza in ingrijiri paliative, pana la obtinerea specialitatii, dovedit fiind ca ingrijirea paliativa inceputa inca din momentul diagnosticarii aduce reale beneficii pacientilor oncologici si familiilor acestora dar si siguranta profesionala medicilor. Numarul estimat al romanilor care au nevoie anual de ingrijiri paliative se ridica la 160.000 din care 64.000 sunt bolnavi oncologici. Serviciile specializate de ingrijiri paliative existente in tara reusesc sa acopere aproximativ 10% din aceasta nevoie.

Peste70% din pacientii medicilor oncologi si radioterapeuti sunt cu cancer stadiu III si IV, cu simptomatologie complexa si nevoi de comunicare si de ingrijire multiple. 

Nevoia de instruire mai temeinica in ingrijiri paliative a fost identificata chiar de catre medicii rezidenti, atat in Romania, cat si pe plan international. Conform unui studiu recent publicat in revista Cancer 2011;117:4304–11, rezidentii considera ca instruirea in ingrijiri paliative nu este suficienta si e necesara mai multă educare in managementul durerii, abilitati de comunicare si ingrijire psihosociala.

  

Proiectul „Developing and piloting an integrated palliative care curriculum for oncology residents in Romania” se deruleaza pe o perioada de doi ani, cu sprijin financiar din partea Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust si Janssen, companie membră a Johnson & Johnson România si in colaborare cu  European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society of Clinical Oncology (ASCO). Alti parteneri in proiect: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti (IOB), Institutul Regional Oncologic Iasi (IRO), Asociatia OncoHelp Timisoara.

Valoarea finantarii: 143.835 euro (buget total proiect: 153.613 euro) 

Perioada de derulare a proiectului: 1 ianuarie 2017- 31 decembrie 2018

Coordonator proiect: Dr. Roxana Chiris

Planificarea activitatilor din proiect:

Intalniri in proiect

Intalniri skype 2017: 19 ianuarie, 16 februarie, 23 martie, 24 mai, 6 iunie, 13 iulie, 10 august, 22 octombrie

Intalniri de lucru 2017: 9-10 martie 2017 Brasov, 4-6 mai 2017 Brasov 

Pregatirea curriculei de ingrijiri paliative

Pregătirea curriculei, a materialelor pentru sesiunile teoretice, practice și de evaluare a rezidenților se face pornind de la recomandarile ESMO/ASCO: ESMO / ASCO Recommendations for a Global Curriculum in Medical Oncology, Edition 2016”, ESMO/ASCO Global Curriculum for Training in Medical Oncology Log Book si ale celorlalti parteneri din proiect.

Selectia centrelor de practica in paliatie
 1. Pregătirea unor criterii de acreditare și selectarea de servicii de îngrijire paliativă pentru a gazdui stagiile practice pentru rezidenți (februarie – octombrie 2017).
Training pentru coordonatorii de rezidentiat si mentori de ingrijiri paliative
 1. Organizarea unui curs pentru formarea a 20 de formatori (octombrie 2017, Brașov):
 • pentru medicii coordonatori de rezidențiat în oncologie medicală din 6 centre universitare care vor preda sesiunile teoretice de îngrijire paliativă.
 • pentru profesioniștii din serviciile de îngrijire paliativă care vor fi mentori pentru rezidenți în stagiile practice.
Trainingul rezidentilor in ingrijiri paliative de baza
 1. Organizarea de traininguri de îngrijire paliativă de bază pentru 100 rezidenți de oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie (octombrie 2017-octombrie 2018, Cluj, Bucharest, Iasi, Timisoara, Craiova, Targu Mures):
 • sesiuni teoretice în 6 centre universitare asigurate de coordonatorii de rezidențiat instruiți anterior și acces gratuit la cursuri online HOSPICE (studiipaliative.ro).
 • vizite în serviciile de paliație selectate în proiect.
Cercetare: nevoia & impactul aplicarii curriculei de paliatie
 1. Pregatirea unui protocol de cercetare și realizarea cercetării pentru evidențierea nevoii și impactului aplicării curriculei de îngrijiri paliative (ianuarie – decembrie 2018).
Pilotarea curriculei de ingrijiri paliative in Bucuresti si Cluj Napoca
 1. Pilotarea curriculei în îngrijire paliativă în București și Cluj cu 26 rezidenți de oncologie medicală în parteneriat cu IOB, UMF Buc, IOCN, UMF Cj (ianuarie – octombrie 2018). 
Masterclass reajustare curricula
 1. Organizarea unui Masterclass cu scopul reajustării finale a curriculei și a promovării sale la nivel național (noiembrie 2018, Brașov). 
Implementarea curriculei la nivel national
 1. Demersuri pentru implementarea curriculei la nivel național (septembrie- decembrie 2018).