Dezvoltarea si pilotarea unui curriculum integrat de ingrijiri paliative pentru rezidentiatul in oncologie medicala ONCOPALL CURRICULUM

Proiectul se concentreaza pe dezvoltarea, testarea si ulterior implementarea la nivel national a unui curriculum de ingrijire paliativa, pornind de la recomandarile Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO) si ale Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO)- „Recommendations for a Global Curriculum in Medical Oncology 2016”. 

Recomandarea  ESMO/ASCO pentru curriculum global de oncologie medicala RO

Viitorii specialisti oncologi vor fi astfel capabili sa ofere, in calitate de membri ai unei echipe multidsciplinare, in paralel cu tratamentele oncologice, interventii de ingrijire paliativa de baza menite sa sporeasca calitatea vietii pacientilor asistati si a familiilor acestora, intelegand complexitatea suferintei si a proceselor decizionale la aceasta categorie de pacienti si nevoia de colaborare si transfer spre servicii specializate de ingrijiri paliative a pacientilor oncologici cu suferinta complexa.

Nevoia de educatie in ingrijire paliativa a specialistilor oncologi

Proiectul va raspunde nevoii identificate de profesionistii romani din paliatie, aceea de a crea pentru medicii oncologi un cadru de invatare teoretica si practica a notiunilor de baza in ingrijiri paliative, pana la obtinerea specialitatii, dovedit fiind ca ingrijirea paliativa inceputa inca din momentul diagnosticarii aduce reale beneficii pacientilor oncologici si familiilor acestora dar si siguranta profesionala medicilor. Numarul estimat al romanilor care au nevoie anual de ingrijiri paliative se ridica la 160.000 din care 64.000 sunt bolnavi oncologici. Serviciile specializate de ingrijiri paliative existente in tara reusesc sa acopere aproximativ 10% din aceasta nevoie.

Peste70% din pacientii medicilor oncologi si radioterapeuti sunt cu cancer stadiu III si IV, cu simptomatologie complexa si nevoi de comunicare si de ingrijire multiple. 

Nevoia de instruire mai temeinica in ingrijiri paliative a fost identificata chiar de catre medicii rezidenti, atat in Romania, cat si pe plan international. Conform unui studiu recent publicat in revista Cancer 2011;117:4304–11, rezidentii considera ca instruirea in ingrijiri paliative nu este suficienta si e necesara mai multă educare in managementul durerii, abilitati de comunicare si ingrijire psihosociala.

  

PROIECT_REZULTATE

IMAGINI DIN PROIECT   facebook group rezidenti

Proiectul a fost lansat in 22 martie 2017 (vezi comunicat presă) si prezentat la ConFer 23-26 noiembrie 2017, la Iasi (vezi prezentare), la 10th World Research Congress al EAPC in 24-26 mai 2018, la Berna, Elvetia, la Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative in 18-20 octombrie 2018, din Poiana Brașov și la 16th World Congress al EAPC din 23-25 mai 2019, la Berlin, Germania (vezi poster). Articole/emisiuni despre proiect sau in care acesta a fost mentionat au aparut in Jurnalul de Sanatate- Revista de Oncologie si Imagistica Medicala- 25 septembrie 2017emisiunea matinal Antena 1 Brasov octombrie 2017 (min 36:57), DCNews- 7 decembrie 2017,  Radio Renasterea- 24 ianuarie 2018, Revista DOR 22 noiembrie 2018.

Proiectul a obtinut PREMIUL JURIULUI la categoria „Inovația în sprijinul pacienților” la Gala Premiilor COPAC 2018 (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România) din 24 septembrie 2018 și PREMIUL I la categoria Sănătate la Gala Romanian CSR Awards 2019 (Premiile Responsabilitatii Sociale Corporatiste) din 10 aprilie 2019.

Proiectul „Developing and piloting an integrated palliative care curriculum for oncology residents in Romania” se deruleaza pe o perioada de doi ani, cu sprijin financiar din partea Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust si Janssen, companie membră a Johnson & Johnson România si in colaborare cu  European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society of Clinical Oncology (ASCO). Alti parteneri in proiect: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti (IOB), Institutul Regional Oncologic Iasi (IRO), Asociatia OncoHelp Timisoara.

Valoarea finantarii: 143.835 euro (buget total proiect: 153.613 euro) 

Perioada de derulare a proiectului: 1 ianuarie 2017- 31 decembrie 2018- 30 septembrie 2019

Coordonator proiect: Laura Iosub- din 26.03.2018 (Dr. Roxana Chiris- pana la 25.03.2018)