Translating International Recommendations into Undergraduate Palliative Care Curriculum” (2017-1-RO01-KA203-037382)

acces inregistrari webinarii edupall iulie 2020     edupall – palliative hub

Proiectul EDUPALL urmareste dezvoltarea si implementarea unui curriculum standardizat de ingrijiri paliative la nivel universitar, diversificarea metodelor de formare si evaluare a programelor de studii, cat si formarea cadrelor didactice. Proiectul are in vedere: dezvoltarea unui curriculum, materiale pentru personalul academic care va sustine cursurile teoretice si practice, dezvoltarea de metode de predare/invatare interactive, utilizarea tehnologiei in procesul educational, mentorizarea studentilor si un proces de evaluare inovativ.  Toate aceste materiale vor fi elaborate cu sprijinul unor experti internationali si nationali, cu experienta in dezvoltarea de programe educationale, in predarea la nivel universitar si in domeniul paliatiei. Acest curriculum va fi pilotat in 4 centre universitare din Romania (Brasov, Targu-Mures, Timisoara si Iasi) si in doua centre universitare din Irlanda. Materialele aferente curriculum-ului  vor fi disponibile in trei limbi: romană, engleza si germana. Prin succesul acestui proiect,  s-ar crea la nivel de tara un curriculum unitar care sa asigure studentilor cunostinte de baza in ingrijiri paliative, si care oferă totodata un model si pentru celelalte tari din regiune.

Nevoia de educatie in ingrijire paliativa a studentilor medicinisti

In contextul unei populatii cu speranta de viata crescuta, dar care se confrunta cu boli cronice progresive, este nevoie ca viitorii medici sa primeasca educatie in ingrijire paliativa pentru a imbunatati calitatea vietii acestor pacienti prin ameliorarea simptomelor, a suferintei psiho-sociale si spirituale asociate.

In conditiile in care noile standarde ARACIS menționeaza ingrijirile paliative ca disciplina obligatorie pentru studentii la medicina, proiectul de fata vine in sprijinul facultatilor de medicina  prin dezvoltarea si pilotarea unui curriculum de ingrijiri paliative bazat pe Recomandarile Asociației Europene de Îngrijiri Paliative (EAPC).

 
logo-erasmus-plus

Proiectul de parteneriat strategic in domeniul invatamantului superior, este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Erasmus+ si initiat de Universitatea Transilvania Brașov in parteneriat cu European Association for Palliative Care EAPC, Universitatea din Aachen- Germania, All Ireland Institute of Hospice and Palliative Care, Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi, HOSPICE Casa Sperantei Brașov.

Valoarea finantarii: 294.956 euro

Perioada de derulare a proiectului: 1 septembrie 2017- 31 august 2020

Director de proiect: Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Universitatea Transilvania Brasov

Imagini din proiect