In judetul Galati numarul celor care sufera de o boala cronica, progresiva si incurabila este estimat la aproape 4.000 de persoane. Ingrijirea paliativa poate imbunatati semnificativ calitatea vietii tuturor acestor bolnavi, atat a celor diagnosticati cu cancer cat si a celor cu boli neurologice, insuficiente cronice de organ, malformatii congenitale, distrofii neuro-musculare. In județul Galati exista un singur serviciu de ingrijiri paliative, cu o capacitate de internare de 5 paturi (in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta), serviciu care este deservit de singurul medic din judet care are atestatul in paliatie. HOSPICE Casa Sperantei a demarat in 2014 un proiect educational in judetul Galati la finalul caruia 27 de medici si 20 de asistenti medicali vor putea oferi ingrijiri paliative bolnavilor din judet.

3 foto MITTAL

Burse pentru medicii din Galati la programul online de educatie in ingrijiri paliative

Un total de 5 burse asigura acces cu discount de 80% la un set de 3 cursuri online de ingrijiri paliative. Diferenta de 20% este acoperita de medicii care opteaza pentru aceste burse, ca garantie a implicarii lor pe termen lung in paliatie cu scopul de a asigura sustenabilitatea proiectului si a duce la cresterea accesului bolnavilor din Galati la ingrijiri paliative. Costul integral al setului de 3 cursuri este 420 lei, din care medicii bursieri vor plati doar 84 lei. Din momentul inscrierii durata de acces este de doua luni, pentru fiecare curs in parte. In momentul in care a parcurs integral cursul, cursantul are acces la testul grila online (daca nu a intrunit punctajul minim necesar, va avea a doua sansa de reluare a testului). Dupa finalizarea cursurilor absolventii primesc diplome HOSPICE Casa Sperantei, creditate EMC de Colegiul Medicilor din Romania.

 1. Introducere in ingrijirea paliativa (12 credite EMC)
 2. Managementul durerii cronice la pacientul oncologic (18 credite EMC)
 3. Comunicarea unui diagnostic de boala grava (12 credite EMC) 

CURSURI ONLINE

Curs gratuit de ingrijiri paliative de baza pentru 20 de medici din Galati: 25-27 iunie 2015

Ingrijirea paliativa de baza a pacientului oncologic in medicina de familie este un curs care se adreseaza in mod special dar nu exclusiv medicilor de familie. Tematica a fost stabilita in baza unei cercetari (caliatative si cantitative realizate pe pacienti si medici) derulate pe de HOSPICE Casa Sperantei in partenriat romano-elvetian, in perioada 2013-2014 si include: notiuni introductive in ingrijiri paliative, evaluarea pacientului, managementul durerii, al dispneei, al anorexiei si casexiei, al constipatiei, al starii terminale, notiuni complexe de comunicare medic-pacient, modalitati de implicare a familiei in ingrijirea celui bolnav. 

Medicii participanti la curs vor putea gestiona mult mai bine evolutia pacientilor cu diagnostic oncologic, aplicand un set de interventii de ingrijiri paliative de baza (abordare paliativa), dovedit fiind ca acest tip de ingrijire creste calitatea vietii celui bolnav, dar si a familiei sale, cu cat este initiata mai timpuriu.

Cei 20 de medici inscrisi la acest curs au acces GRATUIT la un curs online de ingrijiri paliative creditat EMC de Colegiul Medicilor din Romania– la alegere, un curs dintre urmatoarele 3:

 • Introducere in ingrijirea paliativa (12 credite EMC)
 • Managementul durerii cronice la pacientul oncologic (18 credite EMC)
 • Comunicarea unui diagnostic de boala grava (12 credite EMC)

Continuitate si sustenabilitate: Cu sprijin financiar din partea companiilor locale, HOSPICE Casa Sperantei intentioneaza sa adauge Galatiul celor 4 centre-pilot din Romania (Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi) in care medicii de familie instruiti aplica pacientilor oncologici un set de interventii de abordare paliativa, cu scopul de a testa aceste interventii si a le putea propune in plan legislativ pentru a fi decontate intr-un viitor cat mai apropiat de la bugetul de sanatate.

Medicii interesati se pot inscrie trimitand pana la data de 19 iunie un email de solicitare la raluca.bigiu@hospice.ro 

Atestatul in ingrijiri paliative pentru medicii din Galati

In cadrul acestui proiect Arcelor Mittal acopera integral costul cursului de obtinere a atestatului in ingrijiri paliative pentru 2 medici din Galati (3200 lei x 2, taxa perceputa de SNSPMPDSB):

 1. Dr. Bujenita Mariana
 2. Dr. Amarine Daniela

Cursul este organizat de HOSPICE Casa Sperantei in colaborare cu Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar, Bucuresti (SNSPMPDSB) si are o durata 18 luni (15 septembrie 2014- februarie 2016) in care se parcurg 12 module (8 module de teorie si 4 module de practica clinica). Cursantii vor  pregati doua studii de caz, revizia de literatura si jurnal de practica. Dupa trecerea examenului final medicii primesc diploma creditata EMC de Colegiul Medicilor din Romania (75 credite)

Cursuri de ingrijiri paliative (introductiv si avansat) pentru asistentii medicali din Galati

Proiectul a asigurat in 2014 si 2015 instruirea in ingrijiri paliative pentru asistenti medicali din Galati:

 • Curs introductiv de ingrijiri paliative pentru asistenti medicali (3 zile, Galati): 20 pers
 • Curs avansat de ingrijiri paliative pentru asistenti medicali (3 zile, Brasov): 5 pers
 • Practica clinica in serviciile de ingrijiri paliative ale HOSPICE Casa Sperantei Brasov (2 zile): 5 pers 

 

Proiect derulat cu sprijin financiar din partea Arcelor Mittal Galati

„Vom continua sa dezvoltam noi proiecte care corespund nevoilor comunitatii locale, ca parte a programului nostru de responsabilitate sociala, axat pe sanatate si educatie” (Bruno Ribo, Director general ArcelorMittal Galati, martie 2015)

Durata proiectului: iunie 2014 – iunie 2015

Coordonator de proiect: Raluca Bigiu (raluca.bigiu@hospice.ro)

Comunicat de presa 29 iulie 2015 (adevarulgalasocietatiicivile, stiriong, altreileasectorcalendarevenimente, presagalatibraila, presagalati, ziare)

Fotografii din timpul derularii proiectului