Durerea este unul dintre cele mai apăsătoare simptome, cu un impact negativ asupra calității vieții persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice. În timp ce aproximativ 80% dintre persoanele cu durere asociată cancerului răspund la tratamentul antialgic, 20% prezintă un răspuns limitat la intervențiile farmacologice și necesită acces la metode alternative de atenuare a durerii.

Finanțat prin „Orizont Europa: Programul-cadru pentru cercetare și inovare” al UE, proiectul PAINLESS urmărește să aducă noi informații despre mecanismele durerii în cancer și va folosi o abordare interdisciplinară pentru a găsi metode alternative de gestionarea durerii și a le implementa în programele de îngrijire paliativă din întreaga Europă.

PAINLESS folosește o abordare inovatoare, bazată pe dovezi și eficientă din punct de vedere al costurilor care iși propune să gestioneze durerea asociată cancerului și astfel să îmbunătățească calitatea vieții pacienților folosind neuromodulația.

Neuromodulația este o procedură ce utilizează stimularea electrică transcraniană, o aplicare neinvazivă a curenților de joasă frecvență prin intermediul unor electrozi plasați la nivelul scalpului.  În timp, această metodă poate modifica mecanismele neuronale asociate cu durerea cronică și poate oferi ameliorarea durerii. În general, stimularea transcraniană este o procedură non-invazivă, bine tolerată și sigură.

Consorțiul PAINLESS cuprinde peste douăzeci de instituții din Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Israel, Portugalia, România, Spania și Elveția și este coordonat de profesorul María Teresa Carrillo de la Peña de la Universidade de Santiago de Compostela, Spania.

PAINLESS

newsletter 9  newsletter 8  newsletter 7  newsletter 6  

newsletter 5  newsletter 4  newsletter 3  newsletter 2  newsletter 1

Perioada de derulare a proiectului: 1 iunie 2022- 31 mai 2027

Coordonator proiect- HOSPICE Casa Speranței: Sorina Hașu, sorina.hasu@hospice.ro