Proiectul „Dezvoltarea la nivel national a programelor de voluntariat in ingrijiri paliative”  sustine implicarea directa a voluntarilor in serviciile de ingrijiri paliative prin crearea unui nucleu de initiativa care sa detina competentele si instrumentele necesare atragerii si instruirii constante a voluntarilor spre acest domeniu de asistenta socio-medicala, atat in organizatiile implicate in proiect cat si la nivel national, in toate serviciile de ingrijiri paliative. Proiectul a imbunatatit capacitatea furnizorilor de ingrijiri paliative de a atrage voluntarii si a dus la formarea unor coordonatori de voluntari si a unor lideri locali de opinie capabili sa dezvolte si sa consolideze aportul voluntarilor la ingrijirea paliativa de calitate.

Grupul de initiativa si expertiza pentru dezvoltarea voluntariatului in serviciile de ingrijiri paliative

In perioada 21-25 iulie 2014, la Brasov a avut loc intalnirea grupului de initiativa si expertiza pentru dezvoltarea voluntariatului in serviciile de paliatie din Romania. Invitat special a fost Anna Janowicz de la  Fundacja Lubie Pomagac (I like to help Foundation) din Gdansk, Polonia, cu o bogata experienta de coordonator de traininguri pentru voluntari din 100 hospice-uri din tara ei, autor de cursuri pentru voluntari, coordonatori de voluntari, profesori si ingrijitori la domiciliu. La intalnirea de la Brasov au participat reprezentanti ai 3 hospice-uri din Romania, cu cea mai mare dezvoltare a departamentelor de voluntari. S-au analizat modele internationale de buna practica dar si studii de cazuri reale din servicii de paliatie romanesti cu scopul de a defini profilul voluntarului din ingrijiri paliative. Proiectul a fost prezentat la cea de a 15-a Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative 2014, din 23-25 octombrie, de la Timisoara.

In perioada 9-11 martie 2015, tot la Brasov a avut loc cea de-a doua intalnire a grupului de initiativa, la care s-a agreat forma finala a materialelor informative și formative planificate a fi tiparite in proiect, finalizarea curiculei cursului intensiv de formare a coordonatorilor de voluntari si stabilirea detaliilor de organizare a cursului intensiv. Proiectul a fost prezentat printr-un poster, la cel de-al 14-lea Congres Mondial al Asociatiei Europene de Ingrijiri Paliative (EAPC), din 8-10 mai 2015, de la Copenhaga, Danemarca si printr-un atelier interactiv la cea de a 16-a Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative 2015, din 8-10 octombrie, de la Tg. Mures.

Programul national de training pentru managementul voluntarilor din serviciile de ingrijiri paliative

Programul s-a adresat exclusiv serviciilor de ingrijiri paliative (ONG-uri, sectii sau compartimente din spitalele de stat), idiferent de stadiul lor de dezvoltare organizationala sau vechime in functionare, indiferent daca au sau urmeaza sa creeze un departament de voluntariat. Au fost selectate numai acele persoane care au putut participa la ambele module si care se vor implica pe termen lung in coordonarea voluntarilor din serviciul de paliatie in care activeaza ca angajat sau ca voluntar. La absolvirea celor doua module de training (modul 1: 25-29 mai 2015; modul 2: 21-23 septembrie- grup 1/ 28-30 septembrie 2015- grup 2) cei 45 de cursanti au dobandit cunostintele si abilitatile necesare pentru a putea identifica, recruta, instrui si motiva acele persoane din comunitate care au capacitatea de a mobiliza grupuri de voluntari cu dorinta si resurse interioare pentru a se pune benevol, cu toata seriozitatea si responsabilitatea in slujba bolnavilor incurabili, ajutandu-i cat pot ei de bine sa se bucure de fiecare clipa de viata. Curicula de training a avut la baza modele internationale de buna practica dar si studii de cazuri reale din servicii de paliatie romanesti. La absolvire participantii au primit diplome care atesta competentele dobandite si manualul tiparit „Managementul voluntarilor din serviciile de ingrijire paliativa”.

Ajutorul voluntarilor vine din inima, dar pentru a fi pus in lumina are nevoie de coordonare. 

Reteaua nationala pentru dezvoltarea voluntariatului in serviciile de ingrijiri paliative

Cei 45 de absolventi ai programului national de training pentru managementul voluntarilor din serviciile de ingrijiri paliative au primit consultanta pentru a recruta si instrui 311 lideri de opinie din comunitate si 250 de voluntari din toate cele 16 judete din care provin. Coordonatorii au la dispozitie pentru a comunica si a face schimb de experienta: un grup facebook si un forum online

Resurse pentru dezvoltarea voluntariatului in serviciile de ingrijiri paliative

Broșuri informative pe teme de voluntariat (6) și îngrijire a bolnavului (8), disponibile online pot ajuta de-o potriva coordonatorii de voluntari, liderii de opinie si voluntarii să ofere un ajutor mai eficient in ingrijirea pacientilor cu boli cronice progresive si incurabile. Manualul „Managementul voluntarilor din serviciile de ingrijire paliativa” și „Jurnalul de voluntar” stau la dispozitia celor care doresc sa mobilizeze și să motiveze voluntari care să ajute pacienții unui serviciu de îngrijiri paliative.

COMUNICAT DE PRESĂ (14 aprilie 2016): Cu ocazia împlinirii celor 24 de ani de existență în sprijinul pacienților cu boli cronice progresive și incurabile și al familiilor acestora, Fundația HOSPICE Casa Speranței- promotor al îngrijirii paliative în România invită brașovenii să afle despre proiectele pe care le derulează în sprijinul comunității

Proiectul „Dezvoltarea la nivel national a programelor de voluntariat in ingrijiri paliative”, derulat în perioada 8 aprilie 2014- 30 aprilie 2016, de HOSPICE Casa Speranței în parteneriat cu Hospice Emanuel Oradea și Asociația Lunima Bacău este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România (coordonator de proiect: Flavia Hurducas).

logos_prVoluntari_norvegia

Acest continut nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor proiectului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org .