Prin interventii nutritionale oportune se pot corecta sau ameliora unele dezechilibre nutritionale induse direct de boala sau de unele dintre metodele de tratament. Acest program educational de nutritie preventiva si suportiva are ca tinta finala cresterea calitatii vietii pacientului oncologic.

Proiectul „Nutritia si impactul ei asupra bolii canceroase” este derulat cu sprijinul financiar al Fundatiei Carrefour si urmareste cresterea calitatii vietii persoanelor cu boli cronice progresive si incurabile prin nutritie adecvata. Proiectul ofera pentru pacienti, apartinatori, profesionisti – membrii ai echipei multidisciplinare hospice-  o serie de 6 cursuri de nutritie si gastronomie, adaptate nevoilor educationale ale fiecarui grup tinta in parte. Fiind un proiect- pilot se adreseaza personalului si beneficiarilor HOSPICE Casa Sperantei Brasov. Cursurile se vor desfasura in perioada decembrie 2015 – aprilie 2016 si vor fi creditate EMC de OAMR.

Nutritia si impactul ei asupra bolii canceroase reprezinta un subiect de mare interes, atat din punctul de vedere al implicatiilor nutritionale in geneza bolii, cat si din cel al potentialului curativ. Media si mai ales internet-ul abunda in informatii, care cel mai adesea sunt puse in practica de catre pacienti si mai mult, de catre familiile acestora, fara o verificare prealabila a acestora, din punctul de vedere al medicinei bazate pe dovezi.

Informatiile incluse in acest pachet educational pleaca de la recomandari practice privind pregatirea si servirea meselor (compozitie, aport nutritiv, ingrediente, suplimente alimentare, ritm alimentar, cantitati  si modalitati de servire), interactiuni aliment/medicament, modalitati de evaluare si de monitorizare a starii de nutritie, identificarea precoce a riscului de instalare a sindromului casexie-anorexie in boala oncologica si tratamentul acestuia, identificarea si tratarea simptomelor cu impact secundar pe nutritie, pana la suportul nutritional oral si parenteral.

2 images

Imagini din proiect

  • Nutritia la individul sanatos (1): 9 decembrie 2015, Brasov

    lector Dr. Dan Malciolu Medic Primar Igiena Alimentatiei si Nutritie, HOSPICE Casa Sperantei Bucuresti

  • Nutritia in conditii patologice (2): 3 februarie 2016, Brasov 

    lector Dr. Dan Malciolu Medic Primar Igiena Alimentatiei si Nutritie, HOSPICE Casa Sperantei Bucuresti

  • Aspecte practice ale nutriției bolnavului oncologic (3)

  • Gatit institutional pentru pacientul oncologic (4)

  • Hranirea pacientului oncologic (5)

  • Abordarea multidisciplinara a sindromului casexie-anorexie; suportul nutritional al pacientului (6)

CarrefourFound_logo