Cercetare pentru clinicienii din îngrijiri paliative

Parteneriat Strategic pentru educatie si training vocational (2020-1-RO01-KA202-080128)

RESPACC   RESURSE


DESPRE RESPACC

 

O1- COMPETENȚE DE BAZĂ ÎN CERCETARE

Matricea competențelor de bază în cercetare pentru profesioniștii echipei multidisciplinare de îngrijiri paliative (broșură A4)

Română Engleză Spaniolă Greacă

Matricea competențelor de bază în cercetare pentru profesioniștii echipei multidisciplinare de îngrijiri paliative (infografic A3)

Română Engleză Spaniolă Greacă

Competențe de bază în cercetare pentru profesioniștii echipei multidisciplinare de îngrijiri paliative (chestionare auto-evaluare)

CHESTIONAR   SURVEY   PREGUNTA   ΕΡΩΤΗΣΗ

O2- CITIREA CRITICA ȘI SCRIEREA ACADEMICĂ

Cum să aducem cercetarea în practica clinică zilnică a îngrijirii paliative RO, EN, ES, GR

Citirea critică și scrierea academică- Planuri de lectie RO, EN, ES, GR

Webinarii RESPACC

   

O3- TRANSLATAREA PROBLEMELOR CLINICE ÎN PROIECTE DE CERCETARE

Ghid pentru dezvoltarea propriei propuneri de cercetare (RO, EN, ESGR)

Template propunere de cercetare (RO, EN, ES, GR)

Flowchart-uri interactive (RO, EN, ES, GR)

Flowchart interactiv RO Flowchart interactiv  EN Flowchart interactiv ES Flowchart interactiv GR

O4- ABCul METODOLOGIEI DE CERCETARE

EVENIMENTE DE MULTIPLICARE

TRAININGURI

C1. Introducing palliative care clinicians to critical reading and academic writing, Atena, GRECIA (2- 4 Mai 2022)

Introducerea profesioniștilor din domeniul îngrijirilor paliative în lectura critică și scrierea academică În contextul Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 – Parteneriate strategice-VET, proiectul finanțat de UE, „Research for Palliative Care Clinicians” (RESPACC) cu Ref. 2020-1-RO01-KA202-080128, Centrul de Îngrijiri Paliative Galilee (Galilee) a organizat o formare hibridă de scurtă durată de trei zile, la Atena, pentru partenerii de proiect. Treizeci și șapte de participanți (37) au fost prezenți, fie live, fie online, inclusiv colegi de la cei cinci (5) parteneri. Obiectivul principal al celor trei zile de formare a fost introducerea profesioniștilor din domeniul sănătății în domeniul îngrijirii paliative în conceptele de lectură critică și scriere academică, pentru a se strădui să se angajeze în cercetare în propriile organizații.

C2. Transpunerea aspectelor clinice în proiecte de cercetareBucurești, ROMÂNIA (26- 30 Septembrie 2022)

În contextul Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 – Parteneriate strategice-VET, în cadrul proiectului finanțat de UE, „Research for Palliative Care Clinicians” (RESPACC) cu Ref. 2020-1-RO01-KA202-080128, HOSPICE Casa Speranței (HCS) a organizat un curs de scurtă durată, de cinci zile, la București, pentru partenerii de proiect. Au fost prezenți 37 de participanți din partea celor cinci parteneri, iar alți patru participanți la sesiunile interactive online.

Obiectivul principal al celor cinci zile de formare a fost acela de a prezenta profesioniștilor din domeniul îngrijirii paliative principalele metodologii de cercetare, pentru a întreprinde cercetări în propriile organizații.

Programul a inclus prezentări, sesiuni de lucru în grupuri. Inovația a constat în preînregistrarea tuturor sesiunilor. În acest fel, pentru fiecare sesiune, participanții au avut la dispoziție 30 de minute pentru a viziona înregistrarea video, urmată de interacțiune, lucru în grupuri mici, diferite exerciții. Un alt motiv pentru preînregistrarea sesiunilor a fost acela de a facilita participarea tuturor celor interesați de subiect, care nu au putut participa la formare. Pentru aceștia, am organizat în fiecare după-amiază, o sesiune de interacțiune de o oră, în care au putut clarifica și pune întrebări legate de conținutul sesiunilor preînregistrate.

În general, am primit un feedback extrem de pozitiv în ceea ce privește conținutul și organizarea reuniunii.  Delegații au declarat că acest curs de formare a răspuns așteptărilor lor. De asemenea, delegații au considerat că au fost create suficiente oportunități pentru a se întâlni și socializa cu alți delegați.

  1. What is research (video)
  2. How to do a literature review (video1), (video2)
  3. What are, when and how to use quantitative research (video)
  4. Quantitative research approaches (video)
  5. Making sense of the data (video)
  6. When and how to use qualitative research (video)
  7. Methodology and data collection (video)
  8. Qualitative analysis common aspects of making meaning of data (video)
  9. When and how to use mixed methods (video)
  10. Assessing quality of research (video)
  11. Research ethics (video1), (video2)
  12. How to implement a research project (video)
  13. What does impact and dissemination mean (video)

ARTICOLE PUBLICATE

Proiectul RESPACC urmareste includerea competentelor de baza in cercetare in practica clinica a profesionistilor din ingrijiri paliative prin:
1. Crearea unor stategii educationale care sa dezvolte competentele de baza in cercetare ale membrilor echipelor multidisciplinare de ingrijiri paliative.
2. Stimularea utilizarii abordarilor inovative care sa duca la dezvoltarea cercetarii bazata pe dovezi in ingrijire paliativa.
3. Cresterea capacitatilor de cercetare pentru practicientii din ingrijiri paliative.
4. Cresterea constientizarii in randurile practicienilor din paliatie privind importanta integrarii cercetarii in practica clinica.

Aplicant: HOSPICE Casa Sperantei, Romania 

Parteneri: EUROPEAN ASSOCIATION OF PALLIATIVE CARE BelgiumGALILEE PALLIATIVE CARE UNIT GreeceUNIVERSIDAD DE NAVARRA SpainUNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV Romania

Durata: 1 Decembrie 2020 – 30 Noiembrie 2022

Buget: 187.913,00 EUR

Contact: Oana Predoiu, oana.predoiu@hospice.ro